Sporten bevordert de hersenontwikkeling van baby’s.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Montreal blijkt dat drie keer per week twintig minuten intensief bewegen de hersenontwikkeling van de baby bevordert. Dit stelden zij op een jaarlijks congres voor neurowetenschappers in San Diego op zondag 10 november 2013.

Het effect van beweging op het brein van de baby is voor het eerst gemeten bij een testgroep en vergeleken bij een groep zonder sporten, volgens de onderzoekers. De onderzoekers wezen groepen van vrouwen zijn 12 weken zwanger waren toe aan een sportgroep. Een andere willekeurige groep vrouwen werden toegewezen aan de niet sportende groep.

Vrouwen in de eerste groep moesten ten minste drie keer per week zodanig bewegen, dat ze na twintig minuten even buiten adem waren. De tweede groep zwangeren bewoog niet.

Acht tot twaalf dagen na de bevalling werd de hersenactiviteit van de baby’s gemeten. De onderzoekers plakten 124 elektroden op elk pasgeboren hoofd en wachtten tot het kind op de schoot van zijn moeder in slaap viel. Vervolgens meten ze hoe het brein op nieuwe geluiden, die steeds herhaald werden, reageerde.

Baby’s wiens moeder gesport had, bleken over een meer volwassen hersenactiviteit te beschikken. Dit duidt er waarschijnlijk op dat hun hersenen zich sneller hebben ontwikkeld.

De onderzoekers denken dat deze voorsprong de rest van hun leven voordeel zou kunnen hebben.

Reacties zijn gesloten.