Stress wordt via de placenta overgebracht op baby

In verwachting zijnde vrouwen geven mogelijk de schadelijke effecten van stress door aan hun foetus door de placenta en via bacteriën in de vagina. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Pennsylvania.

Het is al langer duidelijk dat stress tijdens de zwangerschap effect heeft op de ontwikkeling van de foetus, maar waarom en hoe stress invloed heeft op het brein is onduidelijk.

Wanneer een baby het geboortekanaal passeert komen micro-organisme uit de moeders vagina terecht in het darmkanaal van de baby. Uit een eerste onderzoek  bleek dat de micro-organisme in de vagina als gevolg van stress veranderen.

Dit heeft ook invloed op de populatie in het darmkanaal van de geboren baby en hangt samen met veranderingen in de hersenontwikkeling.

Met behulp van speciale technieken konden de onderzoekers bij muizen bepalen dat stress vroeg in de zwangerschap invloed had op de hoeveelheid lactobacillus bij zowel de moeder als het kind.

Het is gebleken dat een afname in het aantal bacteriën invloed heeft op de hersenontwikkeling. Men denkt dat het ontdekte mechanisme kan helpen bij het begrijpen van waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor neurologische aandoeningen.

In een tweede onderzoek werd gekeken naar voorspellende biomarkers voor stress bij de zwangere vrouw. In de placenta  vonden zij een specifiek proteïne, OGT, dat mogelijk een grote betekenis heeft voor de hersenontwikkeling van het kind.

De placenta van muizenmoeders die een jongen kregen had minder OGT dan bij een meisjesbaby. Bij moeders met stress was de hoeveelheid OGT op zijn laagst.

Voor het onderzoek manipuleerden de onderzoekers de hoeveelheid OGT in de placenta van muizenmoeder. De babymuizen van moeders met weinig OGT waren als volwassen muis veel kleiner en gevoeliger voor stress. Dit is vergelijkbaar met het nageslacht van gestresste moeders. De tweede studie laat volgens onderzoekers zien dat het OGT in de placenta mogelijk bescherming biedt tegen het effect van stress.

Reacties zijn gesloten.