Symptomen zwangerschap

Denk je dat je wel eens zwanger kunt zijn, en wil je zien of je symptomen van zwangerschap vertoont? Natuurlijk is het het beste om naar de dokter te gaan, maar wij zullen bespreken wat de mogelijke symptomen van zwangerschap kunnen zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 

 • Aankomen. Wanneer je onverwacht aankomt en dit word alleen maar meer, is er een kans dat er zich een baby’tje in je buik ontwikkeld. Vooral in het begin kan dit onopgemerkt blijven, omdat het gewicht relatief nog laag blijft.
 • Afkeer voor voedsel. Als je pas zwanger bent, is het niet raar dat je de geur van bepaald voedsel niet uit kunt staan. Sterker nog ze kunnen je laten kokhalzen.Ook kan het zijn dat je bepaald voedsel niet meer lekker vind en vermijd, terwijl je die normaal lekker vind. Men denkt dat dit veroorzaakt word door het oestrogeengehalte dat stijgt.
 • Buikkrampen. Buikkrampen komen tijdens de zwangerschap veel voor. Je zou ze kunnen verwarren met menstruatie gerelateerde buikkrampen. Maar ook vroeg in de zwangerschap zullen buikkrampen al voor komen.
 • Constipatie of diarree. Hormonale veranderingen in je lichaam kunnen er voor zorgen dat je verteringsstelsel op hol slaat. Dit kan bij sommige vrouwen er voor zorgen dat ze last krijgen van constipatie. Bij andere leid het juist tot diarree.
 • Donkere tepelareola. Wanneer je in verwachting bent kunnen de areola bij de tepels donkerder worden. Ze kunnen ook groter zijn geworden.
 • Duizeligheid. Wanneer je zwanger bent zullen je bloedvaten uitzetten zodat het beter de groei in bloedvolume kan verwerken. Ook de bloeddruk gaat omlaag. Dit kan zorgen voor duizeligheid, wat een aanwijzing kan zijn dat je zwanger bent.
 • Geen menstruatie. Een van de meest voorkomende tekenen dat je zwanger bent is het uitblijven van je menstruatie. Wanneer je onregelmatig menstrueert, kan het zijn dat de menstruatie later is. Als je zeer regelmatig menstrueert, is dit een betere aanwijzing dat je in verwachting bent.
 • Gezwollen borsten. Je borsten kunnen gevoelig, gezwollen en pijnlijk aanvoelen wanneer je zwanger bent. Dit komt door de hormoongehaltes die vanwege de zwangerschap stijgen.
 • Honger. Ook vroeg in de zwangerschap kun je al last hebben van vreetbuien. Dat is ook niet gek, je hebt voedingsstoffen nodig voor de groei van je baby’tje.

 • Hoofdpijn. Heb je veel last van hoofdpijn, terwijl je dat normaal niet hebt? Dan kan het een teken van zwangerschap zijn. Ook dit komt door het stijgen van de hormonen in je lichaam.
 • Misselijkheid. Misselijkheid kan optreden wanneer je zwanger bent. Niet alleen in de ochtend, maar op elk moment op de dag kun je misselijk worden. Hierbij is overgeven geen onbekend gevolg.

 

 • Rugpijn. Rugpijn in je onderrug is geen onbekend fenomeen bij vrouwen die zwanger zijn. Dit kan door meerdere oorzaken komen. Buikkramp, aankomen, constipatie, groei van de baarmoeder en ook slecht slapen kunnen een oorzaak zijn voor lage rugpijn.
 • Stemmingswisselingen.Tijdens zwangerschap is het heel normaal om stemmingswisselingen te hebben. Dit is het gevolg van hormonale veranderingen in je lichaam, ter voorbereiding op de zwangerschap. De een ervaart dit als oplopende emoties, de andere ervaren gevoelens die ze normaal nooit hebben, zoals angst of depressie. Als je moeite hebt met normaal functioneren door je emoties, is het tijd om een arts te bezoeken.
 • Sterker reukvermogen. Deze symptoom hangt sterk samen met de afkeer voor voedsel. Wanneer je zwanger bent kun je last hebben van een sterker reukvermogen. Je ruikt alles van ver weg en sterker, wat er voor kan zorgen dat je een afkeer krijgt voor voedsel en sneller misselijk word. Al is niet bekend waar het precies door komt. Er zijn nog geen veranderingen gevonden in de neuzen van zwangere en niet zwangere vrouwen.
 • Vaginale afscheiding. Meer vaginale afscheiding kan een teken zijn dat je zwanger bent. Wanneer je geïmpregneerd bent stijgen de oestrogeen levels, wat er voor zorgt dat er meer baarmoeder vocht word gemaakt. Dit resulteert in meer vaginale afscheiding. Aangezien in een normale toestand de oestrogeen levels ook omhoog kunnen gaan, is dit op zichzelf geen goede graadmeter. Wel in combinatie met andere symptomen van zwangerschap.
 • Vaker urineren. Kort nadat je zwanger wordt,  zorgen hormonale veranderingen er voor dat de bloedstroom door je nieren versnelt. Dit zorgt ervoor dat je blaas sneller vol raakt en je dus sneller en vaker naar de wc moet. Dit symptoom kan zich al ter hoogte van zes weken zwangerschap voordoen. Naarmate je in verwachting bent, zal dit blijven en verergeren, niet alleen door de toename van je bloedvolume, maar ook doordat de baarmoeder op de blaas gaat drukken door de groei.
 • Verhoogde temperatuur. Wanneer je al langere tijd een verhoogde temperatuur hebt is er een kans dat je zwanger bent. Vooral als deze verhoogde temperatuur zich voordoet in combinatie met andere symptomen.
 • Vermoeidheid. Je kunt je tijdens de zwangerschap snel uitgeput voelen, ook zeer vroeg in de zwangerschap. De oorzaak hiervan is staat nog niet vast, maar mogelijk komt dit door het snel toenemende gehalte aan hormonen, progesteron bijvoorbeeld. Ook het voorgaande veel urineren en ochtendmisselijkheid kunnen bijdrage aan vermoeidheid.
 • Vlekken. Vlekken kunnen zich al vroeg in de zwangerschap voordoen. Bij de meeste zwangerschappen doen vlekken zich niet vroeg voor. Als bloeddruppels zich wel voor doen, kan dit komen door de implantatie van de baby in je baarmoeder.

Bovenstaande symptomen hoeven op zichzelf nog niet te betekenen dat je zwanger bent. Maar hoe meer van de symptomen zich voordoen, des te groter is de kans dat je bevrucht bent. Wanneer je twijfelt kun je altijd contact op nemen met je huisarts.

Reacties zijn gesloten.