Te vroeg geboren baby’s

Wat is een te vroeg geboren baby?

Een baby is te vroeg geboren wanneer deze geboren is eerder dan 37 weken zwangerschap. De baby volgroeit verschillende organen tussen de 34 en 37 weken. Na 37 weken zwangerschap is de baby voldoende gegroeid om normaal levensvatbaar ter wereld te komen. Wereldwijd worden er volgens de Wereld Gezondheid Organisatie jaarlijks 15 miljoen kinderen te vroeg geboren. Hiervan sterven er jaarlijks ongeveer 1 miljoen.

De oorzaak van vroeggeboorte

De oorzaak van vroegtijdige geboorte is veelal onbekende. Echter zijn er veel factoren die te maken hebben met vroeggeboorte. Hierdoor is het nog steeds moeilijk vroegtijdige geboorte te verminderen of voorkomen. Sommige factoren kunnen liggen in de levensstijl, leeftijd en toestand van het lichaam van de moeder.

De  voortijdige geboorte is opgedeeld in opgewekte voortijdige bevalling en spontane voortijdige bevalling.

Opgewekte voortijdige bevalling

Ongeveer een kwart van alle voortijdige bevallingen zijn opgewekt. Een opgewekte voortijdige bevalling wil niet automatisch zeggen dat je baby ook een te vroeg geboren baby wordt. Dit komt omdat de opwekking er voor kan zorgen dat de baby alsnog na 37 weken zwangerschap geboren wordt.

Het opwekken van een bevalling voor de 37 weken zwangerschap kan gebeuren om meerdere redenen. Hier worden een aantal redenen genoemd:

 • Abortus
 • De vrouw loopt gezondheidsrisico’s bij het voortzetten van de zwangerschap
 • De baby is niet meer in leven
 • Er is een uitwendige versie uitgevoerd, welke resulteert in een vroegtijdige bevalling
 • De baby is gestopt met groeien
 • De vrouw heeft een zwakke baarmoeder
 • Er is sprake van diabetes, hart klachten of Pre-eclampsia

Spontane vroegtijdige bevalling

Zoals gezegd is nog niet duidelijk waarom een bevalling spontaan kan inzetten. Er zijn wel oorzaken bekend, maar men weet niet waarom die oorzaken zich voordoen.te vroeg geboren baby Men denkt dat leeftijd een oorzaak kan zijn, alsmede de lengte en gewicht van de zwangere moeder. Een interval van minder dan 6 maanden tussen zwangerschappen schijnt een verhoogd risico op vroegtijdige bevalling te hebben.

De oorzaken van een spontane vroegtijdige bevalling kunnen zijn:

 • Voortijdige breuk van de vruchtvliezen of placenta

Voortijdige breuk van de vruchtvliezen zorgt ervoor dat de baby niet meer beschermd is. Een breuk van de placenta wil zeggen dat de placenta gedeeltelijk of geheel lost komt van de baarmoeder. Hierdoor krijgt de baby geen voedingsstoffen en zuurstof meer en kan zijn groei stoppen.

 • Als de baarmoeder zich vroegtijdig opent zonder contracties

Hiervan is niet duidelijk, waarom dit fenomeen zich voordoet. Maar het leid meestal wel een vroegtijdige bevalling in.

 • Zwangerschap boven de 35 levensjaren en onder de 18 levensjaren

Bij deze leeftijden bevinden zich buiten de meest productieve levensjaren, waardoor de kans op een vroeggeboorte grotere is. Doordat het lichaam vaker niet volledig in staat is de zwangerschap te ondergaan is de kans op vroeggeboorte groter.

 • Een tekort aan voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Vrouwen met een slecht dieet missen veel van de essentiële vitamines en mineralen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de baby. Dit is belangrijk voor het gezond houden van de draagmoeder, maar ook voor de ontwikkeling van de baby. Een dieet met een laag gehalte aan verzadigde vetten en cholesterol hebben helpen een kans op vroeggeboorte te verminderen.

 • Slechte levensstijl van de moeder

Zoals hier boven werd aangegeven is een gezond en rijk dieet belangrijk tijdens de zwangerschap. Maar ook stress en een negatieve omgeving kan de kans op een vroeggeboorte vergroten.Van obesitas is niet aangetoond dat dit van invloed is op vroegtijdige bevalling, maar vaak gaat dit wel gepaard met diabetes en andere gezondheidsklachten. Het overmatig gebruik van alcohol, het roken of gebruiken van drugs heeft een negatieve invloed op de zwangerschap.

 • Zwangerschap bij meerlingen

Studies hebben uitgewezen dat tweelingen 54% vaker voortijdig geboren worden dan enkele baby’s. Dit maakt dat zwanger zijn van een meerling een grotere kans geeft op vroeggeboorte. Hoe talrijker de meerling(en) zijn hoe groter de kans.

 • Infecties

Infectie van de moeder of de baby zorgen tot op voor 40% van de aantal vroegtijdige bevallingen. Bepaalde stoffen die bacteriën loslaten zorgen er voor dat er weeën worden opgewekt. Een andere reactie kan zijn dat de vruchtvliezen breken doordat een stofje de vliezen afbreekt. Ook geslachtsziektes als Chlamydia of Gonnoroe kunnen negatieve effecten hebben op de baby.

De gevolgen van een vroegtijdige bevalling

Doordat de baby nog niet volledig volgroeid is, is het nog niet klaar om de buitenwereld in te gaan omdat zijn lichaam er nog niet klaar voor is. Daarom verblijft een te vroeggeboren baby in een couveuse, zodat deze beschermt is en zich verder kan ontwikkelen. Hoe vroeger de geboorte hoe meer kans op serieuze gevolgen of zelfs het overlijden van de baby. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie is vroeggeboorte de tweede meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen onder de 5 jaar.

Een van de belangrijkste organen die sterk beïnvloed worden door vroeggeboorte zijn de longen. De longen zijn een van de laatste organen die volgroeien in de baarmoeder. Hierdoor kan de baby moeite hebben met ademhalen en is er een kans dat deze permanente longaandoeningen oploopt of ontwikkelt. Een aantal longaandoeningen die een baby door vroeggeboorte kan oplopen zijn: Apneurespiratory distress syndroom of bronchopulmonale dysplasie.

Ook hartproblemen zoals een Open ductus arteriosus zorgen dat het hart kan falen wanneer er niks aan gedaan word.

Darmproblemen zoals Necrotiserende enterocolitis, zorgen dat de baby moeite kan krijgen met eten. Ook een gezwollen buik en diarree kunnen tot de gevolgen horen.

Ook hersenbloeding, intraventriculaire bloeding genoemd of hersenvliesontsteking zijn de voorkomende risico’s bij een te vroeg geboren baby’tje.

Oog en oor problemen zijn ook niet onbekend bij vroeggeboorte. Hieronder valt de oogaandoening Premature retinopathie, die littekenvorming op de oogbal of blindheid kan veroorzaken.

Te vroeg geboren baby’s hebben meer moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en lopen meer risico op infecties zoals longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Verder zijn geelzucht en bloedarmoede niet geheel ongewoon bij voortijdig geboren baby’s.

De symptomen van een vroegtijdige bevalling

Sommige symptomen kunnen vaag of misleiden zijn. Dit komt omdat niet alle symptomen goed voelbaar zijn, als ze al voelbaar zijn. Er hoeven namelijk niet altijd symptomen aanwezig te zijn die een vroegtijdige bevalling aankondigen. Ook kunnen ze misleidend zijn doordat bepaalde symptomen normaal zijn voor een zwangerschap. Zo kunnen Braxton Hicks contracties aanvoelen als weeën.Onderstaande symptomen sluiten andere symptomen niet uit.

 • Meer of waterige, slijmerige of bloedige vaginale afscheiding
 • Vaginale bloeding of bloedvlekjes
 • Buikpijn, menstruatieachtige pijn of meer dan 4 contracties per uur
 • Meer druk in de bekken regio
 • Lage rugpijn

Te vroeg geboren baby

Wat men kan doen om een vroegtijdige geboorte te beperken

Zoals al bekend is, moet vroeggeboorte voorkomen worden waar dat mogelijk is. Het is het beste voor je baby. Er is niet altijd mogelijk er iets aan te doen aangezien men niet zeker kan zeggen wat de oorzaken zijn. Toch zal hieronder een aantal stappen worden weergegeven waarvan men uitgaat dat die goed zijn tijdens de zwangerschap of waarvan men weet dat die een vroeggeboorte kunnen opwekken.

 • Zorg voor een gezonde dieet en levensstijl van de moeder en daarmee van de baby. Drink genoeg water.
 • Voorkom stress en zware lichamelijke inspanning
 • Rust genoeg uit
 • Zorg dat je regelmatig in contact staat met je verloskundige
 • Voorkom infecties
 • Stop met roken, drinken van alcohol en het gebruikt van drugs

Gerustteling

Als je nerveus bent vanwege vroeggeboorte, stel je dan gerust te weten dat baby’s geboren tussen 34 en 37 weken, die geen andere gezondheidsproblemen hebben, over het algemeen prima geboren zullen worden en leven. Ze kunnen een kort verblijf in de kinderkamer of couveuse nodig hebben en kunnen een paar kort durende gezondheidsproblemen hebben, maar op de lange termijn, zijn ze meestal net zo gezond als een baby die op tijd geboren is.

 

Reacties zijn gesloten.