Urineweginfectie

Urineweginfectie

Deze infectie komt veel voor bij seksueel actieve vrouwen tussen de 20 en de 50. Het is een infectie die zich voor doet ergens in de urinewegen.

Ontstaan van een urineweginfectie

Een urineweginfectie kan je overal in de urinewegen oplopen. De urinewegen beginnen bij de nieren waar de urine wordt gemaakt. Daar gaat het door de urineleiders naar de blaas, waar de urine zich ophoopt totdat je gaat plassen. Uiteindelijk eindigt dit bij de urinebuis, waar de urine het lichaam verlaat.
Urineweginfecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën van je huid, vagina of rectum die in je urinebuis terecht komen en stroomopwaarts gaan. De bacterie zal zich in je blaas vestigen en zich vermeerderen, waardoor er ontstekingen ontstaan. De bacteriën kunnen zich hierna ook via de urineleiders naar de nieren verplaatsen, met een nierontsteking tot gevolg. Maar daar stopt het niet. De infectie kan zich naar je bloedbaan begeven met levensbedreigende gevolgen.

Gevolgen

Zoals hierboven al stond kan een urinewegeninfectie leiden tot een nierontsteking en kan zich uitbreiden via de bloedbaan, met bloedvergiftiging to gevolg. Behalve erge pijn en gezondheidsproblemen voor jou en je baby, kan het ook de groei van je baby tegen werken.

Symptomen van een urineweginfectie

Het is mogelijk om een urineweginfectie te hebben en geen symptomen. Als je niet zwanger bent, is dit meestal geen probleem en gaat vanzelf weer weg.

Wanneer je wel symptomen ervaart zullen dit onder andere de symptomen zijn:

  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Vaak plassen(wat bij zwangerschap sowieso al voorkomt)
  • Pijn in onderrug of boven het schaambeen
  • Koorts, misselijkheid
  • Bloederige plas of pus bij de plas

Niet alle symptomen op zichzelf hoeven een urineweginfectie te betekenen. Vaak is dit het geval wanneer de symptomen zich combineren.

Reacties zijn gesloten.