Vernix caseosa

Vernix caseosa

Vernix caseosa is een wasachtige substantie met een licht gele-witte kleur die de huid bedekt van pasgeboren baby’s. Vernix caseosa kan dan ook vrij vertaald worden naar “kaasachtige vernis”. Vernix begint zich te ontwikkelen na ongeveer 18-19 weken zwangerschap. Het bestaat grotendeels uit Sebum( wasachtige huidsubstansie),huidcellen, babyhaartjes en andere vetzuren.

De functie van Vernix caseosa

Men denkt dat Vernix caseosa meerdere functies heeft. Dit zijn onder anderen het hydrateren en soepel houden van de babyhuid en het smeren van het kind vanwege de gang door het geboortekanaal, het dient dus als smeermiddel. Al is dit laatste omstreden omdat de Vernix bij de bevalling meestal al grotendeels verdwenen is. Ook denkt men dat Vernix helpt bij het elektrisch isoleren van de baby terwijl deze nog in de baarmoeder zit. Dit beschermd het tijdens de ontwikkeling.Vernix caseosa

Vernix caseosa helpt om warmte te behouden en de pasgeboren baby tegen omgevingsinvloeden te beschermen. Men denkt dat Vernix ook een antibacteriële werking heeft, al is er geen bewijs dat de Vernix een chemische bescherming naast de fysieke afscherming bied.

Ook denkt men dat Vernix een helende werking heeft op de huid. Wanneer de baby tijdens of vlak na de geboorte wonden oploopt worden deze met Vernix bedekt en afgesloten, gehydrateerd en mogelijk antibacterieel beschermd.

Reacties zijn gesloten.