Waarom een zwangerschap plannen?

Je denkt er over na om zwanger te worden en een baby te krijgen. Maar zwanger worden en een zwangerschap ondergaan is niet iets waar je licht over moet denken. Het is voor jou en je partner een verandering die je hele leven gaat veranderen, permanent. Maar er komt ook meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Daarom is goed om een zwangerschap goed en uitgebreid te plannen. Je zult niet alles kunnen doen wat je plant, maar je hebt dan wel altijd een voorbereidde oplossing voor handen.

 

Wat zijn de redenen om een zwangerschap te plannen?

  • Overzicht

Wanneer je plant, heb je meer overzicht. Dit is vóór je zwanger wordt belangrijk. Zo heb je een goed overzicht over wat er komt kijken bij een zwangerschap en wat voor een verandering het met zich mee brengt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld je werk, je financiën, je gezondheid en voor je omgeving. Een overzicht geeft ook de mogelijkheid beter te zien of je klaar bent voor een zwangerschap.

  • Voorbereid

Wanneer je alles gepland hebt, ben je voorbereid op de veranderingen die er komen gaan. Je zult nooit alles kunnen plannen en zult vast nog wel dingen tegen komen die je niet had voorzien. Maar wanneer je alles gepland hebt, kun je beter inspelen op de onverwachte dingen. Ook hoef je je minder druk te maken over dingen die je al gepland hebt.

  • Gezondheid

Stress is slecht voor jezelf, je partner en natuurlijk je baby. Wanneer je dingen gepland hebt, is de kans dat je in de stress schiet veel kleiner. Je hoeft niet af te wachten wat er komen gaat, je weet het grotendeels al. Ook wanneer je onverwachte dingen tegen komt, stress je minder. Behalve dat het niet goed is om te stressen, neemt het ook de plezier weg die je zou moeten hebben tijdens je 40 weken zwanger zijn.

  • Behoud van relatie

Wanneer je veel vrienden hebt of een goede band met je werkgever, is het ook belangrijk deze relaties te plannen. Relaties vergen tijd, en jou tijd steek je in je zwangerschap. Wanneer je je relaties in je zwangerschap plant, kun je zorgen dat deze jarenlange opgebouwde relaties niet verminderen of verloren gaan. Dit is niet alleen goed voor de relatie, maar ook voor het herstel na de bevalling.

Reacties zijn gesloten.