Waarom ongewenst zwanger

Ongewenst zwangerschap is een zeer aangrijpende ervaring voor een vrouw. Maar ook voor haar partner kan het een nare tijd zijn. Het komt wereldwijd veel voor en de cijfers lopen op tot 40% van alle zwangerschappen. Er kunnen vele redenen en oorzaken zijn waarom een zwangerschap ongewenst kan zijn. Omdat het voor iedere vrouw en/of partner anders kan zijn, zullen we ze hier globaal bespreken. We verdelen ze onder in oorzaken en redenen.

Oorzaken van ongewenst zwangerschap

De oorzaken van ongewenst zwangerschap zijn divers. De meest voorkomende zijn de volgende:

 • Geen anticonceptie

Je hebt seks gehad en jij en je sekspartner hebben geen anticonceptie gebruikt. Geen condoom gebruikt of je anticonceptiepil overgeslagen.Wanneer je geen anticonceptie hebt gebruikt, kunnen de spermacellen van je sekspartner ongestoord(behalve de natuurlijke barrières) hun gang gaan.

 • Wel anticonceptie, maar heeft niet gewerkt

Je hebt wel anticonceptie gebruikt, maar deze hebben niet voorkomen dat je toch bevrucht bent. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met de anticonceptie pil. Deze word als zeer betrouwbaar beschouwd, maar door de complexiteit van het menstruatiecyclus( met name de hormoonregeling) kan het toch gebeuren dat je zwanger raakt. Onbetrouwbare anticonceptie zoals coitus interruptus(voor het zingen de kerk uit gaan) en seks buiten de vruchtbare dagen kan correct uitgevoerd worden, maar toch tot zwangerschap leiden. Maar bedenk ook dat bijvoorbeeld een condoom gescheurd kan zijn, waardoor de spermacellen hun weg kunnen vervolgen.

 • Wel anticonceptie, maar verkeerd gebruikt

Ook het verkeerd gebruik van een anticonceptiemiddel kan leiden tot ongewenst zwanger worden. Bedenk bijvoorbeeld het niet correct volgen van de anticonceptiepilcyclus of het hergebruiken van een condoom. Zaaddodende middelen kunnen hun effectiviteit missen doordat ze niet goed zijn aan/in gebracht, wat ook geld voor een pessarium.Ongewenst zwanger

 • Verkrachting

Deze vreselijke ervaring kan leiden tot ongewenst zwangerschap. Doordat de dader of de vrouw geen anticonceptie gebruikt, is het mogelijk dat de een spermacel de vrouw bevruchten.

Redenen waarom een zwangerschap ongewenst is

Er zijn velen redenen waarom je een zwangerschap als ongewenst kunt zien. Wij zullen er een aantal belichten.

 • Geen behoefte

Niet elk mens heeft de behoefte zich voort te planten. Het gevoel een leven te willen creëren of de bloedlijn voort te zetten is niet bij iedereen aanwezig. Dit kan er voor zorgen dat wanneer je zwanger bent dit als ongewenst wordt gezien.

 • Niet de juiste tijd

Het kan zijn dat een zwangerschap niet op de juiste tijd komt. Dit kan betekenen dat het te vroeg of te laat in het leven gebeurd. Maar ook dat het op een verkeerd moment in het leven gebeurd, bijvoorbeeld wanneer je net een nieuwe baan hebt of aankomt bij een hele drukke tijd. Maar bedenk ook dat veel mensen pas kinderen willen na een huwelijk.

 • Geen juiste vader

De vader van de baby is niet de persoon waar je een baby mee wilt. Het kan zijn dat je tijdens de seks zwanger word, maar dat  niet de bedoeling was met die persoon. Bijvoorbeeld omdat je met die persoon geen (gedeeltelijk) leven leven of gezin wilt delen. Maar denk ook wanneer je verkracht bent, dit de voornaamste reden is.

 • Verantwoordelijkheid

Je wilt de verantwoordelijkheid voor een baby en een gezinsleven (nog) niet. De verantwoordelijkheden die bij een baby komen kijken kunnen overweldigend zijn. Het kan zijn dat je dit niet wil. Maar ook dat je er nu nog niet aan toe bent omdat je nog vrij wilt leven en doen waar je zin in hebt.

 • Financiële redenen

Een kind kan ook ongewenst zijn omdat je er gewoonweg het geld niet voor hebt. Een baby kost veel geld en spullen, maar wanneer je hier niet over beschikt kan de zwangerschap ongewenst zijn.

 • Te groot gezin

Het kan zijn dat je al meerdere kinderen hebt. Een nieuw kind erbij word je te druk. Hierom kan een zwangerschap ongewenst zijn.

 • Bang voor pijn

Je wilt niet zwanger worden omdat je bang bent voor de pijn en ongemakken die komen kijken bij een zwangerschap en bevalling. Je word al misselijk als je er aan denkt.

Reacties zijn gesloten.