Zwangerschap en plassen

Zwangerschap en plassen

Je hebt misschien gemerkt dat je vaker de drang hebt om te moeten plassen, zelfs voordat je wist dat je zwanger was. De drang te moeten plassen is dan ook een zeer veel voorkomende symptoom van zwangerschap.

Hoe komt dit ?

Kort nadat je bevrucht bent, zorgen hormonale veranderingen in je lichaam ervoor dat je bloed sneller door de nieren stromen zodat je blaas sneller gevuld is. Later in de zwangerschap gaat je hoeveelheid bloed omhoog met bijna 50%. Dit zorgt dat je nieren meer vocht te verwerken krijgen en daardoor de blaas vullen.Uiteindelijk zorgt de groei van je baarmoeder ervoor dat er meer druk op de blaas komt waardoor je sneller naar de wc moet.

Vooral ‘s nachts zul je merken dat je vaker op moet staan. Dit komt gedeeltelijk doordat wanneer je gaat liggen een deel van de vloeistof in je benen en voeten terug de bloedbaan in gaan en eindige in de blaas.

Sommige informatie suggereert dat in het tweede trimester deze drang tot plassen minder word. Dit zou komen doordat de baarmoeder uit de bekken omhoog gaat. Uit een onderzoek onder zwangere vrouwen,  waarbij de frequentie en hoeveelheid aan urine werd gemeten, bleek er geen aanwijzing te zijn dat de drang tot plassen naarmate de zwangerschap vordert minder wordt.

Een echte oplossing voor het frequent plassen is er niet. Het is nou eenmaal onderdeel van zwangerschap.

Complicaties

Wanneer je tijdens het plassen een pijnlijk of branderig gevoel ervaart of wanneer je constant een drang voelt terwijl er niets uit komt is het verstandig contact op te nemen met je verloskundig of arts.

Tijdens de zwangerschap kun je een urineweginfectie oplopen. Wanneer deze onbehandeld blijf kun je een nierontsteking oplopen, wat serieuze consequenties kan hebben. Niet alleen kan het uiteindelijk levensbedreigend zijn voor jou, maar ook voor je baby kan het serieuze gevolgen hebben.

Reacties zijn gesloten.