Zwangerschap en werk

Wanneer je een werkgever hebt en je zwanger bent, heb je naast je zwangerschapsverlof ook nog  andere rechten. Er zijn ook dingen die vanuit je werkgever niet mogen. Hieronder hebben we ze opgesteld om je een goed beeld te geven van je positie tijdens je zwangerschap.

 

 

Waar heb je recht op

 • Vakantiedagen

De opbouw van je vakantiedagen lopen tijdens je zwangerschap(sverlof) gewoon door. Je werkgever mag je vakantiedagen niet inhouden tijdens je zwangerschapsverlof. Dit is in strijd met art 3:4 Wet Arbeid en Zorg.

 • Voorlichting

Je hebt recht op voorlichting over de gevaren op het werk. Specifiek bedoelen we hier gevaren voor wanneer je zwanger bent. Deze voorlichting mag je van je werkgever verwachten.

 • Arbeidsomstandigheden

De arbeidstijdenwet en de arbiedsomstandighedenwet regelt dat je werk aangepast moet worden om je veilig te kunnen laten werken. Ook moeten je arbeidstijden aangepast worden. Zo mag je bijvoorbeeld vaker met pauze en moet je regelmatige diensten hebben. Ook mag je niet tussen 0.00 en 6.00 werken. Dit is onder andere geregeld in art 4:5 arbeidstijdenwet.

Het is de werkgever verplicht de arbeid zo in te richten dat:

 1. Je binnen 28 dagen van je bevalling geen arbeid verricht.
 2. Je binnen 42 dagen na de bevalling geen arbeid verricht.
 3. Je niet meer dan 10 uur per dienst draait.
 4. Je niet meer dan gem. 50 uur per week in 4 weken werkt
 5. Je niet meer dan gem. 45 uur per week in 16 weken werkt

Dit geld ook tot 6 maanden na de bevalling.

 • Zogen en afkolven

Tot en met negen maanden na je bevalling, heb je het recht zo vaak en zolang als nodig is je kind te zogen of af te kolven op het werk. Hiervoor moet je een rustige en afgezonderde ruimte krijgen. Je mag niet langer dan een kwart van de arbeidstijd op een dag hiervoor gebruiken. Dit staat in art. 3.48 arbeidsomstandighedenbesluit en art 4:8 arbeidstijdenwet.

Wat mag niet

 • Ontslag

Je mag tijdens je zwangerschap, je zwangerschapsverlof, je bevallingsverlof en 6 weken hierna niet ontslagen worden. Dat is verboden. Ook mag je werkgever je niet ontslaan met de reden dat hij denkt dat je zwanger gaat of wilt worden.

Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan kan deze tijdens je zwangerschap aflopen. Je werkgever is niet verplicht deze te verlengen. Dit niet verlengen mag niet worden gedaan vanwege de zwangerschap.

Ontslag tijdens zwangerschap mag wel wanneer je je misdraagt, steelt of iets anders doet wat een goede grond is voor ontslag.

 • Sollicitatie

Een werkgever mag tijdens de sollicitatieprocedure je niet vragen of je zwanger bent of wilt worden. Dit zijn prive zaken die de werkgever niets aan gaan. Je hoeft geen antwoord te geven op deze vragen.

 • Verrekenen

Je werkgever mag je zwangerschapsverlof, calamiteitenverlof, bijzonder verlof of kraamverlof niet verrekenen met je vakantiedagen.

Onthoud dat je werkgever deze verplichtingen heeft. Je hebt er recht op dus maak er gebruik van. Je weet nu de wetsartikelen, dus laat je niet wijs maken.

Reacties zijn gesloten.