Zwangerschap

Wat is zwangerschap?

Zwangerschap is de fase vanaf de bevruchting van een eicel door een spermacel tot de ontwikkeling van een of meer nakomelingen. Deze nakomelingen heten achtereenvolgend het embryo, de foetus ,en wanneer geboren, de baby. Een meervoudige zwangerschap is wanneer er meer dan één embryo of foetus zich ontwikkelt. Deze meerlingen noemt men naar de hoeveelheid; tweeling, drieling etc. De zwangerschap start op de dag dat de laatste menstruatiecyclus is begonnen en duurt normaal gesproken 40 weken. De bevalling is de tijd dat de baby ter wereld komt. Dit is meestal rond 38 weken na de bevruchting.

Het verloop van een zwangerschap

Laatste menstruatiecyclus. De laatste menstruatiecyclus is aangebroken, ook al weet je dat nog niet. Je lichaam bereid zich voor op de eicelrijping en de zwangerschap.

De eisprong. Dan volgt de eisprong. Dit is het vrijkomen van de eicel uit de eierstokken. Dit is een belangrijk onderdeel van de zwangerschap. Geen eicel, geen zwangerschap.

De inseminatie. Tijdens de seks heeft de man zijn zaad in de vagina achtergelaten. Dit noemt men inseminatie. De zaadcellen zullen nu hun weg afleggen richting de eicel.

De bevruchting. Een klein aantal zaadcellen hebben de weg naar de eicel overleeft. Er zal nu één zaadcel de eicel bevruchten. Hierbij zal de zaadcel de eicel binnendringen. De kernen van de eicel en de zaadcel zullen samensmelten.

Innesteling. Na de bevruchting, zal de bevruchte eicel zich delen en afdalen richting de baarmoeder. Daar aan gekomen zal het, inmiddels klompje cellen, zich na een aantal dagen innestelen in de baarmoederwand.

Groei. Na de innesteling zal het klompje cellen zich ontwikkelen tot een embryo. Vanuit de embryo zal het zich doorontwikkelen tot een foetus.

Bevalling. Na ongeveer 38 weken groei zal de baby geboren worden via de bevalling. De bevalling is het punt van de zwangerschap waar elke vrouw naar uit kijkt.

De duur van een zwangerschap

De normale duur van een zwangerschap is gesteld op 40 weken, dit is 38 weken en 14 dagen na de ovulatie. Wanneer een bevalling plaats vind tussen 37 en 42 weken zwangerschap, word dit beschouwd als op tijd. Wanneer de baby geboren word vóór 37 weken zwangerschap, is de baby te vroeg geboren.

Gevolgen van zwangerschap

Zwangerschap heeft ingrijpende gevolgen voor zowel de vrouw als haar partner. We zullen hier een aantal gevolgen vermelden die belangrijk zijn om te weten, hoe vanzelfsprekend ze ook zijn.

  • De geboorte van een kind

De geboorte van een kind heeft verstrekkende gevolgen voor beide ouders. Vooral in de eerste jaren is het zeer belangrijk genoeg tijd te hebben voor het kind. Tegenwoordig worden veel kinderen over gelaten aan andere voor de zorg. Ook alleen zijn met de partner zal er minder inzitten. Buiten tijd komt er ook veel meer verantwoordelijk bij kijken bij het leven met een kind, niet alleen dat van jezelf maar ook dat van je kind. Financiële gevolgen kunnen niet uitblijven, bij het krijgen van het kind. Het opvoeden van een kind kan veel geld kosten, zelfs meer wanneer het kind speciale behandeling nodig heeft.

  • Aandachtsverschuiving

Sommige relaties kennen het al, maar bij een zwangerschap gaat er bij iedereen meer aandacht uit naar de vrouw. Zij is tenslotte degene die het vooral lichamelijk moet ondergaan. Hierbij moet rekening gehouden worden wanneer je besluit om zwanger te worden. De man zal zich enigszins, wat aandacht betreft, misschien ondergeschikt moeten opstellen. Dit geldt ook voor vrienden relaties.

  • Lichamelijke verandering

Tijdens de zwangerschap treden er bij de vrouw enorm veel lichamelijke veranderingen op. Hieronder vallen grotere borsten, grotere buik, toenemend gewicht. Deze veranderingen kunnen tijdelijk maar ook permanent blijven. Andere gevolgen die over het algemeen tijdelijk zijn zijn: Veranderingen van geur en smaak vermogen, verandering van de toestand van huid en haar, moeheid, ziek voelen en andere mogelijke aandoeningen en ziektes.

  • Minder werk of studie

Omdat een zwangerschap, voornamelijk in het laatste trimester, veel tijd en aandacht in beslag neemt, komt het voor dat mensen minder moeten gaan werken of studeren. Houd hier rekening mee en weet zeker of je wel of niet deze moet onderbreken.

 Zwangerschapstour

Wil je alles weten over hoe het zwangerschapsproces in elkaar steekt? Volg dan hier de zwangerschapstour.

Reacties zijn gesloten.